vrijdag 25 november 2011

We eten te veel zout





De meeste kruidenmixen voor spaghetti, macaroni of nasi zitten bomvol zout.
Dit stelt de Consumentenbond naar aanleiding van testuitkomsten
De bond onderzocht het zoutgehalte van 13 kruidenmixen voor macaroni of spaghetti en 13 mixen voor nasi.

Met een portie kruidenmix krijgen consumenten ongemerkt gemiddeld 2 á 3 gram zout binnen. Volgens richtlijnen van de Gezondheidsraad heeft het lichaam aan 1 á 2 gram zout per dag voldoende.

Mixen van Plus
Van de macaroni- en spaghettimixen komt die van Plus als beste uit de test. Wanneer vier personen van de saus eten krijgt ieder ongeveer 1,8 gram zout binnen. Ook de nasimix van Plus scoort het best met een zoutgehalte van 1,5 gram per persoon gedeeld door vier personen.

Nasi Goreng Honig
Het slechtst uit de test kwam de kruidenmelange voor Nasi Goreng van Honig. Wanneer drie personen deze saus eten, krijgt ieder 4,8 gram zout binnen. Bij twee personen is dat 7,2 gramper persoon.

Honig zegt in een reactie op de uitslag dat de kruidenmelange  voor Nasi Goreng inmiddels uit de handel is gehaald.

Campagne Opzouten
De Consumentenbond wil dat de levensmiddelenindustrie meer doet om het zoutgehalte in levensmiddelen te verlagen. De bond roept consumenten op om gezamenlijk fabrikanten tot actie te bewegen. De consumentenbond doet dit onder meer via de campagne ‘Opzouten!’

De uitkomsten van de test staan in editie 3 van de Gezondgids van de Consumentenbond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef hier je opmerking