zondag 22 april 2012

Hartige taart

Spinazie quiche
Voor 4 personen:
recept


Deeg:

125 gr bloem
extra bloem voor de werktafel
100 gr zachte boter kamer temp.
50 ml water
snufje zout

Vulling:                                                             Oven 180ºC

700 gr rauwe spinazie                                      quiche vorm
75 gr ontbijtspek                                               deegroller
2 ui                                                                    bakpapier
geraspte kaas
knoflookteen
takje verse rozemarijn
verse peterselie
2 eetlepels olijfolie
2 eieren
100 ml melk
250 ricotta
50 gr fetta
peper en zout

DE BEREIDING:


Deeg bereiding:

Zeef de bloem en maak er een kuil in giet hierin het water, de boter en zout.
Meng dit met een houten lepel en daarna met de hand tot een bal.
Als het te plakkerig word voeg je meer bloem erbij en te droog dan water.
Leg deze in de koelkast in een plastieken zak minimaal 20 minuten.
Kan ook een dag van te voren gemaakt worden.
Verwarm de oven op 180 ºC boven en onder warmte.

Vulling bereiding:

Roerbak de spinazie.
Laat deze goed uitlekken in een vergiet.
Deze mag niet te nat zijn.
Leg het daarna verspreid op een groot bord om snel af te koelen.
Daarna fijn snijden met een mes en uitknijpen zodat alle vocht eruit is.

Snij de ui en het ontbijtspek in kleine stukken.

Bak in de spekjes ca 1 minuut en voeg er daarna de ui erbij.
Laat deze dan op een bord afkoelen.

De rozemarijn, peterselie en knoflook fijn snijden.

De knoflook en de kruiden in een vijzel (of kleine mixer) samen met de olijfolie tot een kruidenolie vermalen.
Deze toevoegen aan het spek-ui mengsel.

Als alles is afgekoeld kan bij de goed uitgeknepen spinazie het  ui-spek mengsel en de verkruimelde feta toe voegen.

Klop de eieren los voeg hierin de melk en de ricotta en meng het met een garde zodat er een homogeen mengsel ontstaat.
Voeg dan dit bij de spinazie en meng het geheel.
Voeg wat peper en zout toe ( niet te veel zout de spekjes en de fetta bevatten al veel zout)

TIP :
Vet de quiche vorm in met boter.
Leg op de bodem een bakpapier met daaraan 2 flappen ( deze dienen om de quiche uit de vorm te halen)






Strooi bloem over je werktafel en het deeg.

Rol met een deegroller de deeg uit  groter  dan de vorm van de quiche bodem en de opstaande rand.
Het deeg is dan  ca. 3 mm dik.
Rol de deeg losjes op de deegroller en leg deze dan op de quiche en rol uit.
Druk de rande voorzichtig aan.
Het overtollige deeg weg halen.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.

De vulling op het deeg leggen en bestrooien met  geraspte kaas.

Ca 40 minuten in de oven tot het deeg gaar is en de vulling gestold is.
Laat de quiche even rusten nadat het uit de oven is gehaald.

584 kcal per persoon












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef hier je opmerking