zaterdag 21 december 2013

Wat staat er bij jou op tafel met kerst ?




Wil je graag gaan gourmetten met kerst zonder daarna een gevoel te krijgen dat je veel te veel en te vet hebt gegeten


Dan is gourmetten met een tintje Oosters misschien een idee.


Door meer vis te nemen krijg je minder vet binnen en is gezonder. Kies voor mager vlees of probeer eens een vleesvervanger.
Met rijstolie bakken i.p.v. boter  dit voor minder verzadigde vetten binnen te krijgen.
Vervang de mayonaise sauzen door een saus te maken van producten die je terug vindt in de Oosterse keuken.
Door deze saus tijdens of na het bakken toe te voegen krijg je een lekkere smaak aan je groente, vis, vlees en vleesvervangers.
Door meer kruiden te gebruiken breng je het geheel op smaak en is er geen zout nodig.
Stokbrood kun je vervangen door rijst of andere producten.
Neem veel groente en minder vlees of vis tijdens het bakken.
Bak samen met groente, hierdoor kun je minder vlees of vis bakken.
Veel groente eten is gezond.
Tevens helpt het  om je pan niet helemaal vol te leggen met vlees of vis.
Probeer het eens !
De meeste producten zijn in de supermarkt of bij tokowinkels te verkrijgen

Het volgende heb je nodig:


Vis / vlees / vleesvervanger- zalm

- kabeljauw
- garnalen
- jacobs schelp
- mosselen
- kipfilet
- magere vakenslapjes
- biefstuk
- tempe / soja blokjes ( als vleesvervanger )

Groente

-ui
-paprika
-champignons
-paksoy
-chinese kool
-wortels dun gesneden in reepjes
-tauge
-bakbananen
-tomaten
- prei
- geblanceerde sperziebonen in stukjes gesneden
- lente ui

Vervanger voor brood

 Deze een dag van te voren koken goed, met koud water afspoelen anders gaat het        plakken.
Bak deze even op het laatst in je pannetje.
-rijst
-noedels ( kort snijden)
-rijst vermicelli ( kort snijden )
-mihoen ( kort snijden )

Saus
-100 ml oestersaus                                     
-2 eetlepels zoete chilisaus  
-1/2 eetlepel vissaus             
-1 eetlepel  limoensap         
-1 rode pepertje hele fijn gesneden zonder zaadjes
-2 theelepels bruine basterdsuiker 
-3 eetlepels water                        
-3 theelepels sesamzaad
-Meng dit samen 

Zoetzure saus

- 6 eetlepels tomatenketchup
- 1/2 eetlepel azijn 
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- worcestersaus 1/2 eetlepel
- 1/2 eetlepel ketjap
- 2 eetlepels water


Sate saus.
Kant en klaar of je maakt deze zelf.
Bak  een ui met een teentje knoflook in olie en voeg daarna pindakaas  en melk toe roer het geheel tot een papje.
Voeg daarbij wat ketjap en gembersiroop ( suiker of honing kan ook ) voor wat extra smaak.




Wat smaakmakers.
-Seroendeng ( gekruide kokos met pinda's )
-  knoflook raspen en deze in een klein potje erbij zetten om mee te bakken 
   bij het ui als basis.
-ketjap.
-kokosmelk
-koriander
-kerriepoeder
-paprikapoeder
-5 spice powder
-kurkuma

Als extra
Los geklopte eieren
Ananas stukjes voor bij het kip gerecht.
Mango in combinatie met rijst en kokosmelk even verwarmen.
bakbananen of gebakken verse ananas als nagerecht met een bolletje ijs 
Een lekkere kokosmelksmoothy

Er valt eindeloos te combineren succes.

Een smakelijke kerst toegewenst
Dees van den Hoogen








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef hier je opmerking