Stoplicht voor gezonde boodschappen.
De meest gebruikte manier om aan te geven hoe gezond voedsel is, is het aantal calorieën op de verpakking te zetten. Deze informatie is echter alleen geschikt als mensen ook hun eigen caloriebehoefte begrijpen en kunnen inschatten hoeveel ze dan mogen nemen.
Daarom ontwikkelden onderzoekers een simpelere manier om het kopen van gezond eten aan te moedigen. Ze deden dat in twee fases.
In de eerste fase hingen ze gekleurde labels aan elk product dat te koop was.
Groen stond voor gezond, zoals fruit, groenten en mager vlees.
Geel betekende minder gezond en
rood gaf aan dat het product weinig tot geen voedingswaarde had.
In de tweede fase werden de gezonde (groen gelabelde) producten op ooghoogte geplaatst. Het geel en rood gelabelde eten en drinken kwam hoger of lager op de schappen te liggen.
Bij de eerste fase bleek de verkoop van groene producten met 4,5 procent gestegen en die van groene drankjes met 9,6 procent. Van rode producten werd 9,2 procent minder verkocht, rood gelabelde drankjes zelfs met 16,5 procent minder.
In de tweede fase daalde de verkoop van rode producten nog eens 4,9 procent, vergeleken met de eerste fase en die van dranken nog eens 11,4 procent. De verkoop van groene producten daalde met 0,8 procent, maar die van groene drankjes steeg 4 procent vergeleken met de eerste fase.
Simpel
''De aanpak was zo succesvol, omdat de kleuren simpel, snel en makkelijk te begrijpen zijn''.
Of kiezen we voor de andere de andere variant ?
Wat vind jij?
Bron: nu.nl
Groet:
Dees van den Hoogen